Vorige week was ik in Frankrijk om een paar dagen te vissen. Heerlijk in de rust, samen met God en met mijn oom. Het water wordt beheerd door een lieve, elegante Fransman. Zijn naam is Bernard. Mijn komst naar dit water werd goed geïntroduceerd. Zo wist Bernard dat ik een prediker ben en kwam het gesprek al snel op de diepe dingen van het leven.

Bernard is Katholiek. Wanneer hij vertelt waarom, verschijnt er een lach op zijn gezicht. Stralend vertelde hij dat hij de dag ervoor nog naar de mis was geweest. Opmerkelijk was, dat de priester over liefde had gesproken in plaats van over zonden en gedragingen. Bernard benadrukte: “Ik kan me niet voorstellen dat je in deze wereld leeft, zoveel moois om je heen ziet en niet in God gelooft…“. En tóch zijn er zovelen(!), bedenken we ons tegelijkertijd. Hij schudt zijn hoofd wanneer hij zegt: “Wat is de wereld in een verloren staat”.

Ik voel een aandringen in mijn hart en vraag aan Bernard: “Heb jij zekerheid van je geloof?” “Hoe bedoel je?” vraagt hij in zijn prachtige Engels, met Frans accent. Ik leg hem uit dat wat God in zijn woord belooft écht waar is. Ik lees hem voor uit 1 Johannes 4:13-19.

“Bernard, je hoeft niet bang te zijn voor Gods oordeel! Je mag in Zijn liefde voor jou geloven.” Even later staan we samen te bidden. Eerbiedig doet hij zijn pet af en staat hij naast mij voor God. Met open hart. Toen de pet weer opging, verscheen er een grote glimlach. Zo onverwachts, zo mooi, op een normale, doordeweekse dag!

Ik word opnieuw herinnerd aan de onweerstaanbaarheid van het evangelie. Ja, dat is het: onweerstaanbaar voor de 200.000 of voor Bernard. En… ook voor mij! Tranen vullen mijn ogen als ik besef wat Hij voor mij deed. Go and Tell is wat ik wil, zonder verplichtingen of drang,  maar gewoon waar ik ben en wanneer ik kan.

Misschien kom jij vandaag wel jouw Bernard tegen. Heb lief en toon interesse. Harten bloeien open als bloemknoppen in de lente!
WhatsApp Image 2018-11-06 at 11.17.50