Stel je voor dat er 86.400 euro op jouw bankrekening staat. Een leuk bedrag! Als iemand op een of andere manier 10 euro van je afpakt, zou je dan de 86.390 overgebleven euro’s weggooien in de hoop dat ene tientje terug te krijgen? Of zou je gewoon verdergaan met leven en vergeten dat iemand jou die 10 euro heeft afgenomen? Je hebt er immers nog 86.390. Misschien ben je even geïrriteerd, maar die 10 euro is niets vergeleken met het bedrag dat je nog hebt.

Wist je dat een dag bestaat uit 86.400 seconden? Stel je voor dat iemand lelijk tegen je doet of dat er iets gebeurt wat je niet aanstaat. Een vervelende gebeurtenis van pakweg 10 seconden die van je wordt afgenomen. Zou je dan de 86.390 andere seconden van de dag ‘weggooien’ door aan die gebeurtenis te blijven denken? In de praktijk doen we dit heel vaak. Aan die paar minuten dat het minder was, offeren we soms de rest van onze dag op. Als we daar over nadenken in euro’s, dan vinden we dat dwaasheid. Maar als het gaat om onze tijd, staan we er wel zo in.

Het is belangrijk dat we ons leven niet door kleine gebeurtenissen laten verpesten. Het kan onze hele dag verpesten, soms duurt het zelfs een week of nog langer. Er zijn mensen die jaren leven in de pijn van een aantal kleine gebeurtenissen. Dit betekent niet dat het makkelijk is om ergens overheen te stappen, los te laten en te vergeven. Soms moet er ook ruimte zijn voor rechtvaardigheid. Maar je leven is zoveel meer waard dan bitterheid. Je mag vrij zijn en genieten van de tijd die God je geeft.

“Zorg ervoor dat niemand zich de genade van God laat ontgaan, dat er geen giftige kiem opschiet die onrust veroorzaakt en met zijn bitterheid velen besmet.”
Hebreeën 12:15