In de Bijbel komt veel jaloezie en afgunst voor. Jozef werd door jaloezie in de put gegooid. Daniel werd door jaloezie in de leeuwenkuil geworpen. En uiteindelijk sloeg jaloezie Jezus aan het kruis. Wat hebben deze drie verhalen met elkaar gemeen? Inderdaad: de gunst van God, die duidelijk zichtbaar was op hen! De kracht van jaloezie is er altijd op uit om mensen naar beneden te trekken en te ontkrachten. Eliminatie is het uiteindelijke doel!

Toch weten we allemaal wat het is om jaloers te zijn. Ook ik. Vaak begint het ermee dat we onszelf belangrijker willen voelen dan een ander. Zodra je ziet dat een ander succesvol is, kan het je aan het twijfelen brengen. Je voelt je indirect gepasseerd door God. Want, vindt Hij jou nog wel goed genoeg? Deze gedachtegang zegt iets over onze identiteit. Als jaloezie een rol speelt in je leven, wil ik je uitdagen om te bouwen aan een sterkere identiteit. Een identiteit die staat voor wat God over jou zegt: “Ik zie JOU, zoals JIJ bent, met JOUW kwaliteiten, JOUW dromen en JOUW gaven. Want ik heb JOU voor ogen.” 

God communiceert zijn liefde nooit door middel van spullen of talenten. Ook heeft Hij geen lievelingetjes. Soms verwarrend, omdat de maatschappij zo wél werkt: wat je krijgt, zegt alles over de mate waarin je gewaardeerd wordt. God wil ons hiervan losmaken. Hij wil dat we ons berusten in wie we zijn in Hem. Lukt je dit, dan heb je niets of niemand nodig om je ‘ok’ te voelen. Ook kun je van andermans successen genieten en ze vieren. Ik moedig je aan om in je kracht te staan en te genieten van wat God je heeft gegeven. Of het je nu wordt gegund of niet!