In de Bijbel staat het indrukwekkende verhaal over Job. In één dag verliest hij alles wat hem lief is. Onbegrijpelijk hoe het hem lukt om lange tijd positief te blijven… tot hij zelf dodelijk ziek wordt. Dan breekt het gevecht vanbinnen uit: wat heb ik toch verkeerd gedaan? En waar heb ik dit aan verdiend?

Zijn beste vrienden komen aangesneld om hem te troosten, maar schrikken zó van wat ze zien dat ze zeven dagen lang hun mond houden. Knap, zou je zeggen. Maar met zeven dagen heb je ook veel tijd om na te denken… Wat er daarna gebeurt is dodelijk! Ik ben ervan overtuigd dat het vandaag de dag nog steeds gebeurt. Nadat Job het gesprek kwetsbaar opent door te zeggen “Waarom overkomt uitgerekend mij dit?” barsten zijn drie vrienden los. Alle drie nemen ze hun eigen ‘lens van het leven’ en leggen die op de situatie van Job. Ze zeggen als het ware: “Zo is het! Misschien heb je er wat aan als je er op deze manier naar kijkt!”

Vriend één zegt: “Je moet vast iets fout hebben gedaan, anders was dit je niet overkomen. Belijd je zonden, want dan zal God je herstellen.” Vriend twee zegt: “Herken de tradities, bouw voort op de wijsheid van je voorouders. Ga op je knieën en smeek God om genade. Dan zal Hij je lot veranderen.” Vriend drie zegt: “Als je slecht doet, zal het je slecht vergaan. Zie je niet dat de ellende in je leven het gevolg zijn van goddeloze fouten?” Wat een vreselijke vrienden! En nóg vreselijkere uitspraken!

Het erge is dat deze drie gesprekken nog altijd plaatsvinden. Zijn het je vrienden niet, dan klaagt je eigen interne stem je wel aan. Het brengt je niet dichter, maar juist verder bij God vandaan. Wat ik tijdens het lezen van dit verhaal ‘leuk’ vind om te weten, is dat God aan het einde zó ontzettend ‘pissed’ is op Jobs vrienden. Waarom? Omdat ze Hem op een verkeerde manier afschilderen! “Dit ben ik niet”, zegt God. “Hoe durven jullie?!”

Ik geloof dat achter alle drie de aanklachten één universele leugenaar zit. Zijn doel is om jou te laten geloven dat God geen goede God is. Als ellende ons overkomt en we niet kunnen ontdekken waar het aan ligt, is het niet de bedoeling dat we alsmaar dieper graven. Het is belangrijk om keer op keer terug te vallen op het verbond dat God met ons sloot door middel van zijn zoon Jezus. Alleen dan kunnen we zeggen: Ik weet niet waarom dit mijn leven is ingekomen, maar één ding weet ik wel: mijn God is een GOEDE God!