2016-blogs-website23Jezus zei: “Jullie zijn het zout der aarde!” (Matt. 5:13). In andere woorden: wij zijn de smaakmakers van deze wereld. De kracht van zout ontdekte ik toen ik nog werkzaam was in de bakkerij. Hier leer je al snel dat in alle soorten brood 2% zout gaat. Niets meer, niets minder. Gebeurt dit toch, dan is het brood niet meer te eten. Het dient nergens meer voor dan om weggegooid te worden. Dit zegt Jezus ook in Matt. 5:13: “Als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor dan om weggegooid en vertrapt te worden.”

Jezus zegt eigenlijk: als jullie je kracht verliezen en geen smaakmakers zijn in de wereld, welk nut heeft jullie aanwezigheid dan nog? Misschien denk je nu: ‘Maar David, dat kun je niet zo zeggen. We zijn geliefden, beminden etc. van God.’ Jazeker, niets is minder waar, maar die bestemming hebben we ook nog in de eeuwigheid. Zolang we hier op aarde zijn mogen we, naast al het andere, ook smaakmakers zijn!

Op een dag hoorde ik een evangelist een mooie vergelijking vertellen over dit Schriftgedeelte. In een bar krijgen klanten vaak zoute pinda’s voorgeschoteld. Het doel hiervan is dat de klant op den duur dorst krijgt en drankjes gaat bestellen. Jezus zegt dat wij het zout der aarde zijn. Ik geloof dat Hij hiermee bedoelt dat wij rond mogen gaan als gezouten pinda’s. Wanneer de mensen aan ons ‘proeven’ krijgen ze dorst naar het levende water. Dit maakt ons échte V.I.P’s (very important peanuts!).

Heeft jouw zout zijn kracht nog niet verloren? Hoe je dit kunt weten? Dat merk je aan je omgeving. Jezus zegt het zo mooi in Matt. 5:14: “Jullie zijn het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt kan niet verborgen blijven.” Een licht in de duisternis kan ook niemand ontgaan. Worden mensen nog naar het licht in jouw hart getrokken? Ben jij een smaakmaker?