2016-blogs-website10Heb jij wel eens een kado gekregen waar je niets mee kon? Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Mensen komen soms op je verjaardag met de meest vreemde objecten voor in je woonkamer: een plant die je zelf nooit uitgezocht zou hebben, de pot waar hij in zit die niet om aan te zien is, of andere in jouw ogen nutteloze prullaria.

Als jij dit, net als ik, herkent, dan komt dat doordat wij als gevers geneigd zijn om anderen te geven wat we zelf mooi zouden vinden om te krijgen. Maar ten diepste is dit soort geven egoïstisch. Het gaat dan nog steeds om ons. Hoe gaaf is het om iets aan iemand te geven waar hij of zij echt blij van wordt! Als je de tijd hebt genomen om iets te zoeken wat echt bij die persoon past, wordt je kado extra gewaardeerd.

Andersom is het zo dat wanneer we zelf iets krijgen waar we eigenlijk helemaal niet blij mee zijn, we dat nooit zullen zeggen, want je moet een gegeven paard niet in de bek kijken, toch? En ondankbaar overkomen willen we ook niet. Dus zeggen we lachend: “Owww, dank je wel! Wat leuk!” en we geven het verschrikkelijke kado een mooi plekje in onze woonkamer. Vervolgens durven we het niet meer weg te halen, want stel dat de gever weer eens langskomt en vraagt of je plezier hebt van zijn kado…

Onze neiging om beleefd te zijn is eigenlijk een vorm van oneerlijkheid. Met als gevolg dat mensen ons dingen blijven geven die niet bij ons passen.

De gemiddelde woonkamer van Nederlanders puilt uit van dingen die ze zelf nooit zouden uitkiezen, maar niet durven weg te doen omdat ze bang zijn wat anderen daarvan zullen zeggen. Nu is dat in het geval van een woonkamer nog niet zo’n ramp, maar hoe zit het met je leven?

In ons leven is het namelijk niet anders. Mensen beïnvloeden ons met allerlei ideeën over wat we volgens hen zouden moeten doen. Dat zijn meestal mensen van wie we veel houden en hun ‘adviezen’ willen we niet zomaar terzijde schuiven. Toch weten we diep in ons hart vaak best wat we écht willen.

Als je niet oppast en niet eerlijk durft te zijn over wat jij gelooft dat God van je vraagt, zul je uiteindelijk een slaaf van mensen worden. Je leven zal zijn als een woonkamer vol kado’s van anderen. Durf jij eerlijk te zijn, uniek, zoals je echt bent? Durf je te zeggen dat iets niet bij je past? Je leven is te kostbaar om slechts een kopie te zijn van anderen.

Luister maar naar Jezus. Hij weet wat bij je past en zal je nooit een kado geven waar je niets aan hebt!

David de Vos