2016-blogs-websiteVeel mensen geloven dat het evangelie preken ‘te simpel’ is. We moeten er iets aan toevoegen om het spannend of theologisch interessant te houden. Alleen het evangelie, dat kennen we toch al? Ik geloof dat dit een misvatting is! Overal waar het evangelie ingang heeft, zet het levens op z’n kop!

In Romeinen 1 vers 16 staat: ‘Ik schaam mij het evangelie niet, want het is de kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft.’ Ik schreef ooit een boek met de titel: ‘Het evangelie leeft.’ Mensen zeiden: ‘Deze titel is een beetje saai, bedenk eens een andere.’ Maar laat ik je dit vertellen: als je de kracht kent van het evangelie, dan is het allesbehalve saai! De kracht van het evangelie is heel spectaculair. Het evangelie is de kracht van God, die overal mensen aanraakt! Als jij je openstelt, raakt het evangelie ook jou!

Redding
Wat is de kern van dit evangelie? Dat Jezus redding kwam brengen voor zijn volk (Mattheus 1:21), maar ook dat Hij geneest, bevrijd en ons voorziet in onze noden. Ik googlede eens naar de wereldse definitie van redding. Ik vond het volgende: redding is het opsporen, bevrijden en het in veiligheid brengen van slachtoffers. Dat is veelomvattend. Als je iemand opspoort, gaat dat verder dan opzoeken. Je haalt alles uit de kast om hem te vinden.

Ik vertaalde het naar mijn Jezus. Dit profiel past helemaal bij Jezus. Hij spoort mensen op om ze te bevrijden en Hij brengt ze in veiligheid vanwege de zonden van de wereld die hen bedreigen.

Een andere wereldse definitie is: het ter plekke verlenen van strikt noodzakelijke hulp. Dat is ook absoluut een profiel waarin ik Jezus herken. Hij is zo veelzijdig! Heel veel mensen vandaag de dag hebben Jezus helaas in stukjes geknipt. We hebben speciale diensten voor redding, voor bevrijding, voor genezing of wonderen.

Waarom zouden we niet het hele pakket aanbieden? Het evangelie is een totaalpakket. God vergeeft je zonden, Hij brengt je in veiligheid én Hij geneest en voorziet in je noden. Dat is de Jezus die wij moeten brengen – en je staat verbaasd hoe krachtig het is om dat te prediken.

Zaadjes
Onze taak als christenen is om de zaadjes van het evangelie te zaaien en God te vertrouwen dat het gaat ontkiemen en groeien. Uiteindelijk groeit het zo hard dat het levens overheerst (Markus 4:26). Op elke plaats waar jij zaait, zal het niet meer hetzelfde zijn. Het evangelie brengt vanzelf vrucht voort.

Hoewel het voor ons niet altijd te begrijpen is, is het belangrijk om God te vertrouwen dat er kracht zit in de woorden van Jezus. Het is belangrijk om de eenvoud van het evangelie niet te minachten – maar juist op waarde te schatten. Dan zul je zien wat voor ongelofelijk uitwerking het heeft!