Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg,
de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.
Spreuken 16:2

Als er één opmerking is die ik vaak hoor, dan is het: ‘Ik weet niet wat ik moet doen.’ Misschien herken je dat gevoel wel. Je staat voor een keus en je wilt natuurlijk gaan voor het beste – maar hoe bepaal je wat het beste is? Je keuzes hebben vaak grote gevolgen. Je kunt zelfs bang zijn om Gods doel te missen als je de verkeerde keuze maakt.

In Spreuken 16:2 staat: ‘Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg…’ Je maakt je keuzes meestal op basis van wat op dat moment het beste lijkt. Toch denk ik achteraf wel eens: dat was niet goed. Dan zou ik willen dat ik het anders had gedaan.

Maar deze Bijbeltekst gaat verder: ‘… de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.’ God is in de eerste plaats niet bezig met het goed of fout van de keuzes die je maakt, maar met je motivatie. Hij kijkt naar het waarom van je keus. Dat besef heeft bij mij persoonlijk veel druk weggenomen. Zelfs als ik foute keuzes zou maken, maar ik deed dat met de juiste hartsgesteldheid, met goede intenties, dan is dat wat telt voor God.

Wat is het toch geweldig, dat God belooft alle dingen ten goede te laten meewerken voor degenen die Hem liefhebben – zelfs onze domme keuzes. Jezus zegt: ‘Zoek eerst het koninkrijk van God en alle andere dingen zal Ik voor je regelen.’

Houd dat in gedachten wanneer je een keuze moet maken. Zelfs al zou je de verkeerde keuze maken, dan nog kijkt God naar je hart. Denk dus niet alleen na over het goed of fout van je keus, maar let vooral op de motivatie van je hart. Dat doet God ook!

Bijbelgedeelte Psalmen 19: 10-15