In 1 Korintiërs 3:12 zegt Paulus dat we op het fundament (dat is Jezus) kunnen bouwen met goud, zilver, edelstenen, hout of stro. Van ieders werk zal blijken wat het waard is, als door het vuur heen. Dit Bijbelgedeelte gaat niet over de redding van je ziel, maar over hetgeen je bouwt of neerzet in deze wereld. De bijbel zegt dat dit onderworpen zal worden aan een vuurproef. Deze vuurproef zal uiteindelijk het goud in jou naar boven halen.

Tijden van beproeving kennen we allemaal. Als ik onder hoge druk sta, denk ik aan het verhaal van Daniel uit de Bijbel. Zijn beste vrienden werden in een hete oven gegooid, omdat ze niet van plan waren zich aan te passen aan de mensen om hen heen. Hun gedrag zorgde ervoor dat de oven flink werd opgestookt. Als de duivel je onder druk zet, en hij je niet van slag kan brengen, zal hij de druk opvoeren. Dit is het moment waarop we willen wegrennen, opgeven, stoppen…. Maar als je doorgaat, is er één ding dat overblijft: goud.

En weet je wat zo mooi is? Goud blijft goud. Ook door het vuur heen. Het enige wat kan veranderen is de vorm. Je komt er anders uit als dat je erin bent gegaan. En dat is vaak maar goed ook! Laat het vuur van God je niet afschrikken. God weet wat overeind moet blijven in je leven, maar ook wat moet wijken om jou verder te krijgen. Alles wat overeind blijft is van blijvende waarde. Het is goud in jou!