2018.Blogs.Het bewijs

Na een lange vlucht naar Afrika en een vermoeiende rit door de Saharawoestijn ontmoette ik een groep nomaden, de Fulani. Het waren geharde mannen met grote doeken om hun hoofd tegen de wind en het zand. Ik vertelde hen over de liefde van Jezus; dat God naar de wereld kwam door zijn Zoon te geven. Ze zeiden letterlijk tegen me: ‘Dat is het beste nieuws dat we ooit in de woestijn hebben gehoord.’ Toen ik ze probeerde te vertellen over goed en kwaad, wisten ze dat al. Hoewel ze nog nooit over Gods liefde hadden gehoord, wisten ze al wel wat goed en kwaad was. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is overal ter wereld de kennis van goed en kwaad aanwezig. Of je nu in God gelooft of niet, je voelt je schuldig als je iets verkeerd doet. Het feit dat alle mensen een besef hebben van wat wel of niet kan, een soort moreel kompas, is voor mij het bewijs dat God, de architect van het leven, dat in ons systeem heeft geplaatst. In de Bijbel staat dat God zijn wet in ons hart heeft geschreven. In jouw hart zijn Gods regels aanwezig. Een paar van die regels zijn: je mag niet stelen, niet moorden, niet liegen. In de meeste regels kan iedereen zich wel vinden, maar er zijn er ook een paar die niemand van ons kan houden, zoals niet kwaadspreken of roddelen, niet schelden. Je kunt natuurlijk denken dat het niet eerlijk is van God om zulke regels te geven, want Hij kent onze tekortkomingen toch? Klopt. Dat is nu precies de reden dat Jezus naar de wereld kwam. Hij kwam om ons tekort te vereffenen!

Die wet van God in je hart noem ik wel eens je geweten. Je geweten is het bewijs dat God bestaat. Waar haal je anders je zelfrechtvaardiging vandaan, die persoonlijke overtuiging dat je goed of fout doet? Hoe verklaar je anders dat de hele wereld draait om de kennis van goed en kwaad? Die kennis is in de wereld gekomen toen Adam, de eerste mens, at van de boom van kennis van goed en kwaad. Voordat de ellende in de wereld kwam, had de mens die kennis niet. Alles was goed! Vanaf het moment dat Adam zondigde tegen God, leerden mensen ook het kwaad kennen. Het feit dat alle mensen, of ze nu op de Noordpool wonen of in Australië, een geweten hebben dat hen overtuigt van goed en kwaad, is voor mij het bewijs dat God bestaat.

Maar ik zie nog meer bewijzen. Neem bijvoorbeeld het feit dat je ademt. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar is eigenlijk heel bijzonder. Of kijk hoe briljant je lichaam in elkaar zit. Kijk hoeveel sterren er zijn in het heelal en hoe de aarde tussen al die sterren perfect geplaatst is, zodat er überhaupt leven op aarde mogelijk is. Het leven is te mooi om een aaneenschakeling te zijn van allerlei toevalligheden. Er is een Bedenker!

Achter alles wat je om je heen ziet, zit een bedenker of ontwerper. Dat vinden we vanzelfsprekend. Achter een gebouw zitten een architect en een aannemer. Achter een vers brood zit een bakker, achter een goede maaltijd een kok, achter ieder product een fabriek. Toch vinden mensen het maar moeilijk te geloven dat er achter het leven zelf óók iemand zit: God. Die zie je niet, maar je ziet de bakker die jouw brood heeft gebakken ook niet. Je hebt de architect van het gebouw waarin jij werkt ook nog nooit ontmoet. Ook al heb ik de maker van het leven, God, nog nooit met mijn ogen gezien, ik geloof dat Hij er is omdat ik het leven zie.

Wat is het leven? Het leven zit in ons als mensen. De Bijbel zegt het nog wat specifieker: het leven zit in je bloed (dat staat in Leviticus 19). Dat is logisch, want als je bloed ziek is of niet goed circuleert, is je leven in gevaar. Als je bloed verliest, stroomt het leven uit je lichaam. Daarom zegt God: ‘Jouw leven zit in je bloed.’ Wat bepaalt de waarde van je leven? Dat je gezond bent! Je kunt nog zoveel hebben, goud, zilver, spullen, maar als je bloed ziek is, heb je er niets aan. Bloed is het enige waardevolle middel in het universum en in de eeuwigheid.

Oké, dat klinkt misschien wat luguber, dus laat ik een praktisch voorbeeld geven. Mijn lichaam bestaat uit vlees. Als ik op het strand in de zon ga liggen, word ik bruiner of misschien verbrand ik een beetje. Maar als ik een stuk biefstuk meeneem waar het bloed uit is, wat gebeurt er dan? Dat vlees gaat rotten! Al snel komen er vliegen op af en kruipen de maden eruit. Waarom gebeurt dat niet bij mij? Omdat het leven in mij zit! Als je een lijk in de zon zou leggen, gebeurt hetzelfde: dat gaat ook rotten. Het leven is dus niet je lichaam, niet je status, hoeveel geld je hebt of welke titel je hebt gehaald, maar het leven is het bloed in jou.

Het leven zit in je bloed, maar ook in je adem. Je hebt zuurstof nodig in je bloed, anders kun je niet leven. Toen God de mens maakte, blies Hij de levensadem in zijn longen en zo kwam de mens tot leven. Het is de zuurstof, samen met je bloed, wat jou in leven houdt. Je bloed houdt jouw fysieke lichaam in staat om je persoonlijkheid te vertegenwoordigen, maar jouw ware ik leeft van binnen. Dat is je geest, de levensadem die God in je heeft geblazen.

Je lichaam kan het opgeven door ouderdom, ziekte of een ongeluk. Daarmee raak je het omhulsel kwijt waarmee je jezelf in deze wereld vertegenwoordigt. Stel dat iemand mij vandaag zou vermoorden, dan is de vraag: is daarmee de ware David gepakt? Eigenlijk heeft die moordenaar alleen maar mijn vermogen afgepakt om mezelf te presenteren in deze wereld. De echte David is niet alleen vlees en bloed, maar ook geest en die leeft altijd!

Iemand riep een keer: ‘Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die domme christenen die beweren dat het leven bij God vandaan komt…’ En dat durfde hij te zeggen met de lucht in zijn longen die hij van de almachtige God heeft gekregen…

Ik denk dat de grootste vijand van de mens de dood is. Ziekte is eigenlijk een vooraankondiging van de dood. Als je sterft, kun je niks meer. Waarom hebben wij er zo’n hekel aan om te sterven? Omdat we nooit gemaakt zijn om te sterven! Een mens is niet door God gemaakt om dood te gaan, maar om voor eeuwig te leven. En dat is ook wat God voor ons heeft: dat als we onze ogen sluiten op deze wereld, dat onze persoon voor altijd met Hem zal leven, in alle eeuwigheid.

Bovenstaande tekst komt uit het boekje ‘Ja, Ik besta’ van David de Vos. Heb jij je wel eens afgevraagd of er meer zou zijn tussen hemel en aarde? Zou God bestaan? Dit makkelijk te lezen boekje gaat in op dit soort vragen en is perfect om de mensen in je omgeving te steunen in hun zoektocht naar God. David daagt de lezer uit om het zélf te ontdekken: God bestaat! Bestel ‘m via onze webshop.

Boek.Ja,Ik-besta.Preview.2 stuks