Hij die zonder zonde is...

Ok, laat ik allereerst zeggen dat wat recht is, recht is en wat krom is krom. We mogen het kromme niet recht praten. En we kunnen de schuld al helemaal niet bij slachtoffers leggen.

Grensoverschrijdend gedrag is volop in het nieuws. Lijken komen uit de kast en mensen vallen massaal van hun voetstuk. Twee weken geleden Mark Overmars. Eerder natuurlijk al de misstanden bij The Voice met o.a Marco Borsato en Ali B.

Ook mijn telefoon vult zich met ‘grappige’ suggestieve berichten over de verschillende voorvallen. Ik vind het zelf een verschrikkelijke situatie. Ik kan het niet geloven, maar dan ook weer wel als de details uit de doeken worden gedaan.

Alleen, wat mij opvalt is dat de discussie vooral wordt gevoerd over beroemdheden. Televisie, voetbal etc., maar wie doet er recht aan het meisje dat werkt bij de Gamma die is aangeraakt? Wie geeft dit soort mensen een stem?

Dan vraag ik me af: hoe kan het dat ons land de mensen, van wie we eens zoveel hielden, zo genadeloos cancelt? Ik mis het gesprek over wat er onder en achter het gedrag zit. Waarom heeft iemand het idee dat hij zoiets kan of moet doen? Welke behoefte probeert hij of zij te vervullen op een verkeerde manier? Als we dit in de toekomst willen voorkomen zal dat gesprek op tafel moeten komen. We kunnen niet alleen maar roepen ‘dit is onacceptabel’ en weer doorgaan.

Als ik mijn Instagram open en scroll door de Reels, dan valt me op dat onze cultuur aanzet tot het verkrijgen van sex, geld en macht. Maar nu er mensen zijn die zich in de praktijk zo gedragen, zijn we ineens van slag.

Nogmaals, ik praat het niet goed. Ik ken de schade van misbruik vanuit mijn directe omgeven. Hiervoor moet altijd recht worden gedaan. Echter, laten we niet alleen in het veroordelen en cancellen blijven hangen. Gedrag is een symptoom van een behoefte die onvervuld is. Hoe kunnen we onze generatie voeden met een gezond zelfbeeld, Goddelijke liefde en goede grenzen?

Toen een paar oneerlijke, grensoverschrijdende mannen een vrouw voor de voeten van Jezus gooiden, omdat ze overspel had gepleegd, zei Jezus deze legendarische woorden: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen!’ Dit, terwijl die mannen hadden voorgesteld haar te laten stenigen.

Eén voor één dropen ze af. En toen ze weg waren, richtte Jezus zich op de vrouw en zei: ‘Ook Ik veroordeel je niet!’ Daders en slachtoffers hebben één ding gemeen: ze zijn gebroken. En vanuit deze gebrokenheid zoeken ze naar heling in dingen buiten zichzelf. Het antwoord ligt vanbinnen en die discussie mag op tafel! Let’s go for a healty culture!

En voordat je iemand cancelt of veroordeelt, ga bij jezelf eens na: op welke fronten kun jij nog verbeteren?