In het boek Richteren lees je het verhaal van Gideon. Hij verschuilt zich in de wijnpers, bang voor de Midjanieten en de Amalekieten. Tót het moment dat God hem bezoekt en hem ‘dappere held’ noemt. Hij daagt Gideon uit om in de aanval te gaan en zegt: ‘Nu gaat het gebeuren. Ik heb het besloten. Het is tijd om te gaan!’

Maar is het je ook opgevallen dat God daarna zegt: ‘Maar als je geen aanval durft te wagen…’ Het lijkt erop dat God rekening houdt met Gideon’s gevoelens. Hij geeft hem namelijk een tweede optie: ‘Als je niet durft, sluip dan met je knecht naar beneden om te luisteren naar wat er gezegd wordt. Datgene wat je hoort, zal je moed geven.’

De Heilige Geest van God is een Geest op maat. Daarmee bedoel ik: Hij komt je te hulp en sluit daarbij aan op wie jij bent. Gideon was niet in één keer die dappere held die God in hem zag. Maar God sloot aan op hoe hij zich voelde. Op zijn onzekerheid. Hij gaf hem de bevestiging die hij nodig had. Wat ik zo mooi vind, is dat er staat ‘in de nacht’. Dat zien we eerder ook, als Gideon de altaren naar beneden haalt. Hij kiest ervoor om dit ‘s nachts te doen, als niemand kijkt. Bang en onzeker over wat hem zou kunnen overkomen.

Mijn vraag aan jou is: Waar zit jij? Waar ben je mee bezig? Denk jij na over je bestemming? Of schuif je je doelen liever op? Bang om erop uit te gaan? Hoe het ook voor jou werkt, ik wil tegen je zeggen dat Gods Geest er voor jou is… op maat! Zoals jij bent en met wat jij nodig hebt. Met je angsten en je tekortkomingen. Met je ‘ik weet het niet’ en ik vind het spannend’.

Hoe haalt Gideon uiteindelijk de overwinning? Met behulp van drie belangrijke elementen: 1) de ramshoorn, die staat voor de toestemming van de Vader. God had besloten: ik geef het aan jou 2) de fakkel, die staat voor het vuur van de Heilige Geest 3) de gebroken kruik, die staat voor het gebroken lichaam van Jezus. Al deze elementen zijn voor jou beschikbaar vandaag de dag. Ze zorgen ervoor dat jij de overwinning kunt behalen, zélfs als angst de kop opsteekt!