2 Koningen 7 vertelt ons het verhaal van een stad die belegerd en uitgehongerd wordt door de vijand. De situatie is zó schrijnend, dat er zelfs kinderen worden opgegeten! Vier mannen leven buiten de stadspoort vanwege een huidziekte. Ze komen op het idee om naar het kamp van de vijand te gaan. Voor hen is er toch geen hoop meer. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Wat ze niet wisten, is dat de Heer in het kamp van de vijand het geluid van paarden en wagens had laten horen. Wist je dat dit geluid gelijk staat aan het geluid van overwinning?! De vijand was op de vlucht geslagen. God was duidelijk voor ze uitgegaan! Dit doet me denken aan situaties waarin wij soms opgesloten zitten. Angst, schuld en schaamte weerhouden ons ervan om buiten de muren van ons hart te kijken.

Toch wil ik tegen je zeggen: alles waar jij bang voor bent, wat je niet onder ogen wilt zien, wat je bedreigt aan de andere kant van de muur, waardoor je niet naar buiten durft te gaan: Iemand is voor je uitgegaan! Zijn Naam is Jezus. Hij heeft het geluid van overwinning laten klinken in het kamp van jouw vijanden. Zijn dood heeft ervoor gezorgd dat het evangelie gebracht kan worden aan álle delen van jouw hart. Als jij Hem toelaat, komt Hij binnen en zegt: IT IS FINISHED!!!

Als de melaatsen erachter komen hoe goed ze het hebben, kloppen ze aan bij de poort: “Hierbuiten is het veel beter dan binnen!” Soms zijn het maar vreemde mensen die jou vertellen wat beter is voor jou;) De reactie van hun volksgenoten is een herkenbare: “Het is niet waar wat ze zeggen.” Je zult ontmoedigd worden op jouw weg naar overwinning, maar vertrouw op Jezus. Zodra jij ontdekt hoe Hij vecht voor jou, zal jij anderen meenemen in die zegen!