Ben je bekend met het verhaal van de Emmaüsgangers? Twee mannen die méga-teleurgesteld waren in Jezus? Ze hadden al hun hoop op Hem gevestigd: Hij zou hun nieuwe koning worden; een koning die álles zou veranderen, beter zou maken. Maar het mocht niet zo zijn: Jezus werd aan het kruis genageld. Hij stierf. Wat nu? Hun droom lag aan diggelen!

Toen ze met elkaar terug wandelden vanuit Jeruzalem naar huis, spraken ze over hun teleurstelling. Misschien herken je dit. Je loopt rond met vragen en twijfels over God, over dingen waar je in gelooft, maar die je niet uit ziet komen. Vroeger dacht ik dat dit soort gedachten niet bij een gelovige thuishoorden. Want als ik twijfel, dan vindt God me toch geen held? Inmiddels denk ik hier anders over. Twijfel is niet alleen een negatieve eigenschap. Het is een door God gemaakte emotie, die je probeert te beschermen tegen teleurstelling.

Wat de Emmaüsgangers niet doorhebben, is dat Jezus zich op een bepaald moment voegt aan hun gezelschap. Hij mengt zich in hun conversatie. Terwijl ze verder wandelen, probeert Jezus ze aan de hand van het Woord uit te leggen waarom het allemaal moest gaan zoals het was gegaan. Zijn woorden brengen de Emmaüsgangers tot rust. Eenmaal thuis schuift Jezus bij ze aan tafel. Op het moment dat Hij het brood breekt, ontdekken ze dat HIJ het is. Op dat moment verdwijnt Jezus. Zodra dat gebeurt, zeggen ze tegen elkaar: “Brandde ons hart niet in ons binnenste, toen Hij met ons sprak?”

Hun ontmoeting met Jezus geeft ZOVEEL energie, dat ze direct (helemaal!) teruglopen naar Jeruzalem om te vertellen wat er is gebeurd. En dat, terwijl ze in eerste instantie zo moe en teleurgesteld waren. Wat een prachtig verhaal! Het laat zo duidelijk zien: 1) dat je Jezus niet afschrikt met je twijfels en vragen. Hij wandelt graag met je mee om ze te beantwoorden. 2) dat Hij zelfs met je in discussie wil gaan. En tegelijkertijd: je kunt op zo’n moment niet in discussie blijven. Het is belangrijk om met Hem te zitten en te eten, zodat Hij zichzelf (opnieuw) aan jou bekend kan maken. 3) dat als je met Hem aan tafel zit, je nieuwe energie krijgt om op te staan, door te gaan en terug te gaan naar hetgeen waarvoor je geroepen bent.

Zo aan het begin van 2021 wil ik je bemoedigen met deze woorden. Een onzekere tijd ligt achter ons. En wat voor ons ligt is ook nog onbekend. Maar hoe je deze tijd ook ervaart, Jezus is er en mengt zich graag in jouw conversaties. Hij wil je moed inspreken, zodat je met nieuwe energie kunt doen waar jouw hart vol van is!