Karma betekent: je krijgt wat je toekomt. Heb je iets ‘fout’ gedaan, dan komt dit een keer als een boemerang in je nek terug. Het evangelie van Jezus vertelt gelukkig een ander verhaal. Het is de boodschap van genade: je krijgt dus juist NIET wat je verdient. Wat je krijgt is zelfs het tegenovergestelde van wat je verdient. Hoe mooi is dat?! Aan ons de keus: geloven we in karma of genade?

Ik denk dat we allemaal voor het laatste gaan. Een ieder van ons heeft immers genade nodig. Wat het soms alleen lastig maakt: als genade waarheid is voor jou, dan is genade ook waarheid voor degene die lelijk tegen je doet. Hoe vaak hopen we niet op karma voor de ander (Heer, pak ze aan, zodat ze zien dat ze het mis hebben!), terwijl we zelf op genade hopen. Weet je wat het mooie aan Jezus is? Hij geeft genade, zodat je genade uit kunt delen aan anderen. Als je nog steeds op karma hoopt, heb je nog geen volledig beeld van hoe Gods genade werkt.

Veel christenen denken dat ze geloven in genade, maar diep van binnen geloven ze in karma: ik krijg wat ik toekom! Hoe zit dat bij jou? Geloof je echt in de goedheid en de genade van God? Geloof je dat God, ondanks je fouten en tekortkomingen, het allemaal goed kan maken? Hoe gaaf is het dat we een God hebben die voor ons instaat? Die zegt: Ik weet dat het niet perfect zal gaan, maar Ik weet wel hoe het afloopt! Denk aan het verhaal van Jozelf. Aan de tegenslagen die hij voor hij op de plek kwam die God hem beloofd had. Als God een plan heeft, staat het vast. Hij doet wat Hij belooft, want onze God is een GOEDE God!