2016-blogs-website13Als mens maken we ons vaak het meest druk over het maken van keuzes. Waarom? Omdat we ons realiseren dat onze keuzes gevolgen hebben. Persoonlijk ben ik er veel mee bezig: wat is nu de beste keus in deze situatie? Dat zul je vast wel herkennen… Het kost ontzettend veel energie om altijd te willen weten of je wel het juiste hebt gedaan. En achteraf vraag je jezelf af: had ik het niet anders moeten doen…

“Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg, de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.”
Spreuken 16:2

In het Woord van God las ik: “Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg.” Ja, dat klopt wel. Ik probeer altijd naar eigen inzicht het beste te kiezen. Maar het bijbelvers gaat nog verder: “…de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.” En dat vond ik vet! Het is alsof God de nadruk legt op dat tweede stukje van het vers. De mens is altijd maar bezig met ‘wat kan ik het beste doen’, maar het gaat God om de motivatie voor onze keuzes: waarom doen we wat we doen?

Blauwe of groene sokken
Dit bijbelvers maakte me duidelijk dat ik soms best een verkeerde keus maak, maar dat dat nog niet zo rampzalig is. Wat voor God telt is mijn motivatie voor die keus. Even heel simpel gezegd: stel, je moet kiezen of je vandaag blauwe of groene sokken aantrekt. Dat maakt God echt niet uit. Waar het Hem wel om gaat is: waarom wil je die blauwe of juist die groene sokken aan? Wat zit er achter de keus die ik maak? Als je innerlijk overtuigd bent dat je met de juiste motivatie je keuzes maakt en gericht bent op het doen van Gods wil, dan geloof ik ook dat God garant staat voor de uitkomst van die keuzes. Want al maak je misschien een keer de verkeerde keuze, God is in staat om er iets moois van te maken. Hij kan alles omkeren, voor jou!

Parkeer je levensauto
Als je onderweg bent en je weet even niet meer wat je moet doen en je hebt wijsheid nodig, ga dan even van de weg af. Spreuken 8:2 zegt: “Wijsheid heeft zich opgesteld op een heuvel langs de weg, bij het kruispunt van de wegen.” Neem pauze, parkeer je levensauto even. Ga dan naar die ‘heuvel’ en zoek de Heer. Kniel voor Hem neer, luister naar wat Hij zeggen wil. Want wie God om wijsheid vraagt zal die ontvangen, belooft de bijbel.

Verkeerde keuze?
In de Bijbel staat ook: ‘wat je zaait, zul je oogsten’. De wereldse manier om dit te zeggen is ‘karma’. Allebei betekent het zo ongeveer dat je krijgt wat je verdient. Maar er is een wet die nog krachtiger is, namelijk de wet van Gods genade. Dat is de enige kracht die uitstijgt boven het ‘je krijgt wat je verdient’. Heb je een verkeerde keuze gemaakt? Maak dan aanspraak op Gods genade. Hij kan in jouw situatie komen en Hij kan alle dingen nieuw maken. Als je even in wijsheid tekortschiet, vertrouw dan op Zijn genade.

Kortom, God is niet bezig met ‘goed’ of ‘fout’, maar veel meer met: waarom doe je wat je doet? Het heeft mij ontzettend geholpen om te ervaren dat God de dingen die ik heb verprutst, weer recht kan trekken. Je leven is in de handen van God. Durf je Hem te vertrouwen?