In Lucas 13 lezen we het verhaal van een boom waar geen vijgen aan groeien… maar liefst drie jaar lang! De eigenaar zegt tegen de wijngaardenier: “Al drie jaar kom ik kijken en al drie jaar is het mis. Hak ‘m om, want hij dient tot niets.” Maar dan zegt de wijngaardenier: “Laat hem ook dit jaar nog met rust, tot ik de grond eromheen heb omgespit en ‘m mest heb gegeven. Misschien zal hij dan vrucht dragen. Zo niet, dan kunt u ‘m alsnog omhakken.”

Dit doet me denken aan het verhaal van Job. Na alle ellende die hij doormaakt, komen zijn drie vrienden met drie verschillende oplossingen. Vriend één zegt: “Je moet vast iets fout hebben gedaan, anders was het je niet overkomen. Belijd je zonden. Dan zal God je herstellen.” Vriend twee zegt: “Herken de tradities en bouw voort op de wijsheid van je voorouders. Ga op je knieën en smeek God om genade. Dan zal Hij je lot veranderen.” Vriend drie zegt: “Als je slecht doet, zal het je slecht vergaan. Zie je niet dat de ellende in je leven het gevolg is van goddeloze fouten?”

Denk je dat deze vrienden Job hiermee tot hulp waren? Ik geloof het niet. Sterker nog, je leest dat niet alleen Job, maar ook God aanstoot neemt aan deze uitspraken. Zijn persoonlijkheid wordt hiermee op een verkeerde manier afgeschilderd. Hun woorden zijn vruchteloos, ze voorkomen doorbraak en groei. Eigenlijk net als de vijgenboom waar ik het eerder over had, waarvan de eigenaar zei: “Drie jaar heb ik het geprobeerd en drie jaar lang is het mislukt.” De vrienden van Job zeiden hetzelfde: “De bijl erin, hier kunnen we niks mee!”

Maar als je vrienden (of je eigen gedachten) je proberen aan te klagen, zegt het verhaal uit Lucas 13 dat er nog altijd een wijngaardenier is. Zijn naam is Jezus. Hij zegt: “Drie jaar lang heb je het geprobeerd en drie jaar lang is het mislukt. Je bent aan het einde van je eigen kunnen gekomen. Je hebt alles geprobeerd en er is niks meer van je over. Maar laat MIJ er nog één keer naar kijken. Want Ik weet wél raad met jou. Ik kan de omstandigheden veranderen, waardoor je weer tot bloei komt. Maar houd vast aan Mijn beloften en vertrouw erop dat Ik een goede God ben.”