Ik vind grote vreugde in de HEER, mijn hele wezen jubelt om mijn God. Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan, hulde mij in de mantel van de gerechtigheid, zoals een bruidegom een kroon opzet, zoals een bruid zich tooit met haar sieraden.
Jesaja 61:10

Voetbal is een grote passie van mijn zus. Ze speelde voor de KNVB en ging zelfs richting het Nederlands vrouwenelftal, toen ze vanwege gescheurde kruisbanden moest stoppen met spelen. Daarna haalde ze haar papieren om coach te worden en inmiddels is ze assistent-trainer bij het vrouwenteam van ADO Den Haag.

Op een keer nodigde ze onze zoontjes uit om een wedstrijd mee te maken. Ze mochten met de spelers het veld op lopen en in de rust penalty’s schieten. Ze kregen zelfs een nieuw ADO-tenue mee naar huis. Wat een dag! De volgende ochtend trok mijn oudste zoon vol trots zijn nieuwe shirt aan naar school. Toen hij ‘s middags weer thuis kwam, smeet hij het shirt echter in de hoek en zei: ‘Dat ding doe ik nooit meer aan.’ Op het embleem van het shirt stond ‘vrouwenteam’ en daarom was hij op school keihard uitgelachen.

De mening van mensen bepaalt zo vaak de keuzes die we maken. Maar dat mag niet zo zijn! Ik liet mijn zoontje zijn verhaal doen, en vroeg uiteindelijk: ‘Wat vind jij nou zélf?’ Eigenlijk vond hij het een mooi shirt. Het was ook nog eens van zijn tante. ‘Het is belangrijk dat je kiest wat jij zelf wilt en dat je niet gaat doen wat je klasgenootjes van je denken,’ zei ik. Zo jong als hij was, mocht hij deze les al leren.

De volgende dag besloot hij uit eigen beweging om het shirt toch aan te doen. Als je zoiets doet, geef je een signaal af dat je staat voor wie je bent. Dat dwingt respect af. Hij heeft nooit meer commentaar gehad.

Misschien moet je nog even langer lef hebben om door te zetten, maar wees wie je bent. Wees de persoon zoals God het bedoelt en niet hoe mensen het willen. Je bent uniek en geliefd door God. Sta in die kracht!

Bijbelgedeelte: Psalmen 139