Heb je weleens zo´n situatie meegemaakt in je leven waarin je dacht: ik kan niet meer? Dat iets het uiterste van je vergde en je geen energie meer had? Bij de overdenking van dag 62 schreef ik: ‘Ga door, want misschien staat de overwinning om de hoek voor je klaar.’ Soms hebben wij de genade van God nodig om te kunnen zien hoe ver we al zijn. Opgeven kost je maar één moment, volhouden duurt een leven lang.

Ik herinner me een vakantie met ons gezin in Italië, in een klein stadje in de buurt van Rome. Op een dag wilden we eens lekker uit eten gaan. Ik zag een bordje dat ons wees naar een restaurant bovenop de berg. Daar wilde ik heen! We begonnen die kant op te wandelen en kwamen steeds hoger, maar er was in de verste verte geen restaurant te bekennen. Onze kinderen werden moe en Joyce stelde meerdere keren voor om terug te gaan. Maar ik wilde nog even doorzetten. En ja hoor, uiteindelijk vonden we het restaurantje. Het bleek een schot in de roos! De tuin had een prachtig uitzicht over het meer van Bolsena. De eigenaar bleek een fantastische kok. Hij heeft de beste ribeye steak gebakken die ik ooit geproefd heb. Wat een beloning! Hadden we opgegeven, dan waren we hier nooit terechtgekomen.

Misschien vind je het een onzinnig verhaal, maar ik denk dat het in ons geestelijk leven vaak net zo is. Soms geven we te snel op en willen we terugkeren naar waar we vandaan kwamen. Net als de Israëlieten destijds op weg naar het beloofde land. God heeft voor ons een prachtig uitzicht in petto. Als je denkt dat je niet meer verder kunt, probeer nog even vol te houden. Wie weet ligt de overwinning om de hoek.

“De Heer zelf gaat voor je uit, Hij zal je bijstaan en geen moment van je zijde wijken. Wees niet bang en laat je door niets ontmoedigen.”
Deuteronomium 31:8