De Bijbel leert ons dat we niet meer in de macht van de duisternis zijn, maar dat we zijn overgebracht naar het rijk van Gods geliefde Zoon (Kolossenzen 1:13). Dat wil zeggen dat je de mogelijkheid hebt om te leven vanuit je nieuwe natuur: de wetenschap dat je 100% geliefd bent. Maar de acceptatie hiervan gaat vaak gepaard met een proces van overgave.

Ik denk hierbij aan de verloren zoon, die na zijn onbevredigende zoektocht naar vrijheid weer thuiskwam en zijn hoofd op de borst van zijn Vader legde. Prachtig hoe Rembrandt van Rijn dit moment heeft weten vast te leggen in zijn schilderij ‘Terugkeer van de verloren zoon’.

Op het schilderij is, naast de jongste zoon, ook de oudste zoon van de Vader te zien. Hij die, met al zijn goede werken en gedragingen, zichzelf overeind probeert te houden. Al woont hij in het huis van zijn Vader, ook hij moet ergens nog ‘gered’ worden. Zijn hart is namelijk ver van hem verwijderd. Waarom? Omdat hij vasthoudt aan oude patronen: trots, afgunst, goede werken. Hij heeft er de grootste moeite mee om zich over te geven en op zoek te gaan naar de omarming van zijn Vader. Iets waar hij ten diepste wél naar verlangt.

Ik denk dat als we eerlijk zijn, we allemaal wel iets hebben met dit verhaal. Of je jezelf nu meer in de oudste of in de jongste zoon herkent, in beide gevallen zul je tot erkenning moeten komen: ik kan het niet alleen, want ik schiet tekort. De jongste zoon gaf ons het goede voorbeeld door neer te knielen bij de Vader. Maar ook de oudste zoon (waar wij best vaak op lijken!) heeft die houding nodig om heel te worden. Ook hij mag weten: als ik mijn hoofd op de borst van de vader leg, ben ik gered, genezen én vrij. Durf jij op dat punt van overgave te komen? Durf jij jouw hoofd te laten rusten op de borst van de Vader?

Bekijk hier de volledige boodschap over ‘De Omarming’

——-

De nieuwste blogs, video’s en overdenkingen vind je nu ook in de Simply Jesus App! Download ‘m vandaag nog: https://goandtell.nl/app