Toen Joyce en ik voor het eerst in Turkije kwamen, ging er een wereld voor ons open. Om de haverklap werden we aangesproken in de winkelstraten van Alanya: “Come here my friend, I have a special price for you!” Alles wat je in Nederland wilt kopen, de duurste merkkleding, horloges, noem maar op: het ligt er voor het oprapen. Maar dan voor relatief gezien lage prijzen. Als ze roepen dat iets vijftig euro kost, kun je zomaar uitkomen op de helft van de prijs. Ze maken er echt een spel van! Maar weet je wat ook zo is? De zogenaamde merkproducten zijn allemaal namaak. Daar kom je achter als je naar huis gaat en de kwaliteit op de lange termijn bekijkt.

De wereld zit vol met echte, authentieke producten. Het verschil tussen deze producten en namaakproducten zit ‘m meestal in de prijs. Het ‘echte spul’ kost een hoop geld. Wat nep is, is vaak goedkoop. Maar vaak is goedkoop ook duurkoop. Dit bracht me bij de volgende gedachte: de wereld zit vol echte, authentieke mensen, maar ook vol met mensen die vooral anderen imiteren. Weet je wat het verschil is? De prijs die iemand betaalt om echt en eerlijk te zijn. Weet je wat het mooie is aan echte, authentieke producten? Naarmate ze ouder worden, worden ze meer waard. Ouderdom staat ze goed. Datzelfde geldt voor mensen.

Nu kun je denken: ben ik dan authentiek of namaak? Laat me duidelijk zijn: we zijn allemaal geroepen om authentiek te zijn! We vertonen alleen vaak aangepast gedrag, omdat we diep van binnen niet kunnen geloven dat God een goede God is. Een God die aan onze kant staat en ons nooit laat vallen, wat er ook gebeurt! We denken dat de e-mails, de meningen, de likes, en de plek waar we wel of niet bij horen ertoe doen. Maar de waarheid is dat het daar nooit om mag gaan. Jij bent precies wie je bent, omdat God je zo gemaakt heeft. Op jouw plek, op jouw plaats, daar mag jij leren authentiek te zijn. Wees bereid om de prijs te betalen, want ouderdom staat ook jou goed!