2016-blogs-website2Plannen maken doen we allemaal. We plannen onze vakantie, we maken plannen voor een nieuwe baan of een nieuw huis. Vaak is deze planning gebonden aan ons inkomen of onze bankrekening. Staat er wel eens iets op jouw planning dat menselijk gezien eigenlijk niet kan? Iets waar je echt een wonder voor nodig hebt? Ik geloof dat dit cruciaal is om God te kunnen zien werken.

Door de hele Bijbel heen zie je dat God dingen doet bij mensen, die eigenlijk buiten hun mogelijkheden liggen. David verslaat de grote Goliath, Gideon wint met driehonderd man van een heel leger. Petrus haalt geld uit de bek van een vis. Dit soort wonderen wil God ook in ons leven doen, maar we moeten God hier wel de kans voor geven.

Buiten eigen kunnen
Dat doe je door dingen op je lijstje te zetten die buiten je kunnen liggen. De meeste gelovigen zetten dingen neer die ze bínnen hun eigen kunnen liggen. Ik wil dit doen, ik wil dat gaan doen. En de Heer kijkt ernaar en vraagt: ‘Heb je nog wat voor mij te doen?’ Je zegt: ‘Wat bedoelt U?’ ‘Nou’, zegt God, ‘alles wat op je lijstje staat kun je zelf ook.’ Staan er dingen op jouw lijstje waarvan je alleen maar kunt hopen dat God ze gaat doen?

Ik zeg je eerlijk, ik probeer op deze manier te leven. Dat kan een beetje vermoeiend lijken, maar het mooie ervan is dat je van het ene avontuur in het andere avontuur leeft.

Ik schreef eens op dat ik voor tienduizend mensen wilde gaan spreken. Ik had er nog geen punt achter gezet, of er ontstond een strijd om mijn denken: ‘Arrogante kwal, wie denk je wel niet dat je bent? Het gaat niet om aantallen’, en nog veel meer excuses. Hoewel dat me aan het twijfelen bracht, liet ik het maar staan. Totdat ik op bijzondere wijze met de grote evangelist Reinhard Bonnke aan tafel kwam (meer hierover in mijn boek Geloof jij het?) en hij vroeg me: ‘Wil je preken op mijn podium?’ Toen stond ik plotseling voor 630.000 mensen – terwijl ik vroeg om tienduizend.”

Toen sprak de Heer door mijn gedachten: ‘David, Mijn wegen zijn hoger dan jouw wegen en mijn gedachten gaan verder dan jouw gedachten.’ (Jesaja 55:9)

Geloof in actie
Je denkt nu misschien: ‘Leuk voor jou, maar mij gaat dit niet gebeuren.’ Op deze manier heb ik ook vaak in samenkomsten gezeten. Dan dacht ik, dat is voor de man met grote zalving. Iemand met emmers zalving. Maar dat is slechts een perceptie. De zalving begint pas te stromen als iemand gek genoeg is om tot het randje te durven gaan.

Tot het randje gaan betekent dat je je geloof in actie zet. Dit kun je bijvoorbeeld doen in je financiële situatie. Geef iets meer dan dat je normaal doet aan de kerk, goede doelen of aan mensen die het minder hebben. Als je extra geeft en je misschien denkt ‘oh, als dit maar goed komt’, geef je God de kans dat Hij je op onmogelijke wijze gaat voorzien! Als jij onmogelijke dingen op je planning zet – en ze toepast – geloof ik dat God jouw leven groter maakt. Je zal zien dat jouw leven gevuld zal worden met bijzondere getuigenissen!