Gaan er ooit twee samen op weg zonder bij elkaar te zijn gekomen?
Amos 3:3

De winter was op komst. Al jaren kriebelde het bij me om een keer te gaan snowboarden, maar ik durfde niet goed. Stel je voor dat ik iets zou breken! Ik kon toch moeilijk aan de andere kant van de wereld op een podium staan met een gipsen been!

Maar uiteindelijk waagde ik het erop. Met een stel vrienden, fanatieke snowboarders, gingen we naar Winterberg in Duitsland. We huurden onze spullen en gingen direct door naar de lift. Ik kreeg nauwelijks de tijd om te bedenken hoe ik het aan zou pakken, want ik stond al boven. ‘En nu?’ vroeg ik. ‘Nu moet je naar beneden,’ zeiden mijn vrienden. Dat ging natuurlijk niet goed. Ik viel linksom en rechtsom, raakte van de baan, en probeerde uit alle macht overeind te blijven.

Mijn vrienden haalden me in en riepen vanaf een afstand wat ik allemaal fout deed. ‘Je moet niet zus… en je moet ook niet zo!’ Maar dat hielp me niet. Het ging pas beter toen een van mijn vrienden naast me kwam staan en stapje voor stapje uitlegde wat ik doen moest. Hij nam zelf gas terug om mij iets te leren. Hij leverde iets in van zijn eigen plezier, om uiteindelijk samen plezier te maken.

Wat een kostbare les! Als jij iets wilt betekenen voor een ander, is het belangrijk te beseffen dat niet iedereen mee kan in jouw tempo. Als je anderen wilt betrekken bij dingen in je leven, of bij je geloof, dan moet je misschien eerst gas terugnemen. Het helpt niet om vanaf de zijlijn te schreeuwen. Ga naast iemand staan en neem de tijd.

Inmiddels ben ik als snowboarder aan mijn vrienden gewaagd en gaan we samen in volle vaart de berg af, maar dat was nooit gebeurd als mijn vriend me niet had geholpen.

Bijbelgedeelte Lucas 24: 13-24