Afgelopen zomer ben ik met mijn gezin op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk: een prachtige, zonnige omgeving. En wat een bergen! Vanuit ons huisje keken we uit op de Morgon, een berg met een hoogte van maar liefst 2400 meter. We moesten en zouden deze met z’n viertjes beklimmen. Ons doel: de piek bereiken!

Vanaf ons huisje, dat aan de voet van de berg lag, dacht ik de top van de berg te kunnen zien. Ik zag mezelf daar al helemaal staan! Maar eenmaal op de berg zelf, bleek alles anders. Ik kwam erachter dat de hoogste piek niet eens zichtbaar was vanaf ons huisje. De ‘echte piek’ lag immers achter ‘mijn piek’ verscholen.

Ik bedacht me dat het in ons leven vaak niet anders gaat. We roepen al snel: ík weet het, want ík heb het gezien! Roep niet te hard, want onderweg kom je er wel eens achter dat het anders in elkaar zit. Het leven is een reis waarin je van alles te weten komt. Tijdens die reis ga je ‘de berg’ ook vanaf andere kanten zien. Wellicht ontmoet je zelfs mensen die aan de andere kant van de berg wonen. Zonder hun ‘point of view’ te kennen, kom je al snel in veroordeling en verwijt terecht.

Ik daag je uit om op zoek te gaan naar complete plaatjes. Ga op reis en sta open voor hoe andere mensen naar dingen kijken of over dingen denken. En ontdek dat iets ook anders kan zijn als dat jij het altijd hebt gezien. Dat wat God in jouw leven doet, kun je lang niet altijd op het leven van een ander leggen. God gaat zijn weg met jou, maar ook zeker met die ander. He’s got the WHOLE world in His hands!

Meer over dit topic in mijn boek ‘Geloven op maandag’.