2016-blogs-website28Wanneer je vis wilt vangen moet je niet je hengel uitgooien in de badkuip! Je vangt dan hooguit een rubberen eend. Als je vis wilt vangen dan zul je op weg moeten gaan naar de plaatsen waar ze zwemmen. Maar dan ben je er nog niet. Eerst probeer je te ontdekken waar ze uithangen. Dan moet je ze zien te verleiden tot het oppakken van jouw aas. Vervolgens moet je ze nog haken…

Wanneer je vis wilt vangen moet je niet je hengel uitgooien in de badkuip! Je vangt dan hooguit een rubberen eend. Als je vis wilt vangen dan zul je op weg moeten gaan naar de plaatsen waar ze zwemmen. Maar dan ben je er nog niet. Eerst probeer je te ontdekken waar ze uithangen. Dan moet je ze zien te verleiden tot het oppakken van jouw aas. Vervolgens moet je ze nog haken. Ik ben evangelist. Jezus noemt dat een visser van mensen, maar ook ben ik karpervisser in hart en nieren. Tijdens het vissen kom ik tot rust en ook ontmoet ik God in deze momenten van rust.

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om zo’n fel begeerde grote vis te vangen. Hoe goed ik me ook voorbereid, uiteindelijk is het aan de vis of hij zich door mij laat vangen. Alles wat ik kan doen, is zorgen dat er van mijn kant niets ontbreekt. Ik bereid me voor tot in de puntjes, maar soms keer ik terug zonder een vis gevangen te hebben. Lag het aan mij? Was mijn aas niet lekker? Zaten ze al vol van het aas van een andere visser? Ik heb wel nachten achter elkaar niets gevangen. Ik heb ontdekt dat de enige manier om vis op de kant te krijgen is: volhouden! Weer naar die plaats waar ze zwemmen. Opnieuw checken of al je voorbereidingen kloppen. Af en toe dingen anders durven, want verandering van spijs doet eten! En dan op een dag is het zover.

Ik lig in een diepe rust in mijn donkergroene tent als ik midden in de nacht word gewekt door mijn baitmelder. Ik zie dat mijn hengel kromgetrokken wordt. Direct pak ik hem op en als ik contact maak met de vis voel ik dat het om een zwaar exemplaar gaat. Mijn vermoeden wordt bevestigd als ik later de vis weeg en hij 25 kilo blijkt te wegen! Een nieuw record!

Is onze gemeente nog onderweg om te gaan naar de plekken waar we de mensen kunnen ‘vangen’? Is onze gemeente een aantrekkelijke plaats om te zijn? Is ons aas wel lekker? Blijven we vissen al vangen we nachten niets? Want evangeliseren in je eigen kerk is als vissen in je eigen badkuip.

Nadat de discipelen een nacht niets hebben gevangen, volgt de wonderbare visvangst. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de vissen tegen hun natuurlijke wil in, in het net van de discipelen zwommen? God is in staat om mensen tegen hun natuurlijke wil in de netten van jouw kerk in te laten zwemmen, maar dan nog zul je wel aan het vissen moeten zijn!