Kolossenzen 1:13 zegt: ‘Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis en ons overgebracht naar het rijk van zijn geliefde Zoon.’ Is het je wel eens opgevallen dat er soms belangrijke zaken in de Bijbel staan waar we gemakkelijk overheen lezen? Er staat hier namelijk: ‘Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis’ en niet: ‘Hij heeft ons gered uit de duisternis’. Dat wil zeggen: het kan nog steeds duister om je heen zijn, maar het hoeft geen macht meer over je te hebben.

Als ik nadenk over de definitie ‘vrij zijn’, staat dit volgens mij gelijk aan: nergens meer aan vastzitten. Geen zaken die je ergens toe verplichten, zoals verslavingen of slechte gewoonten. Je bent vrij in je nieuwe natuur: die van Christus, waarbij Hij je ziet als schoon, geliefd en vrij. Van daaruit kan en mag je leven. Maar goed, hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Ik denk daarbij aan een bijzondere vrouw. Haar naam is Edith Eger. Ze is een van de weinige overlevenden van de Holocaust, en heeft hier een aangrijpend boek (De Keuze) over geschreven. Hierin legt ze op krachtige wijze uit dat, ondanks de strafkampen en de barre omstandigheden waarin ze verkeerde, deze gedachte haar in leven hield: ik ben vrij, want mijn vrijheid zit vanbinnen. Niemand kan me die ontnemen!

Met haar verhaal is ze een voorbeeld voor mij en vele anderen geworden. Al is het donker om je heen en worden al je vrijheden je ontnomen: je bent en blijft in staat om je vrijheid te omarmen en van daaruit te leven. Je bent immers in het rijk van zijn geliefde Zoon. Wat een geweldige bemoediging voor een seizoen als deze!