Wat heb je wel?

Dankbaarheid is één van de methodes om gezond te blijven. Niet vreemd: stilstaan bij wat je hebt, doet ieder mens goed. De wereld lijkt dit vaak beter te begrijpen dan christenen. Er zijn talloze boeken geschreven over de kracht van dankbaarheid. Ze dagen je uit om hier dagelijks mee bezig te zijn, door bijvoorbeeld op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Ze vertellen je dat het je op alle vlakken goed zal doen. En ik kan je uit ervaring vertellen: het werkt nog ook!

Waarom? Omdat de Bijbel erover spreekt! Je hebt het advies net zelf voorbij zien komen: wees vervuld van dankbaarheid. We kunnen elke dag klagen over wat we niet hebben, maar we kunnen ook dankbaar zijn voor wat we wél hebben. Een belangrijke les die we van wetenschappers kunnen aannemen, maar waarom niet gewoon van Jezus?

Toen de discipelen werd gevraagd om twintigduizend mensen te voorzien van voedsel, raakten ze in paniek. ‘Maar, we hebben niet meer dan vijf broden en twee vissen!’, reageerden ze. ‘Dat is nooit genoeg!’ We zijn geneigd om altijd met tegenwerpingen te komen, wanneer we niet weten hoe. Maar Jezus heeft dan maar één vraag voor ons: ‘Wat heb je wel?’

God kan werken met wat je hebt. Altijd. Toen de discipelen zeiden: ‘We hebben slechts vijf broden en twee vissen, zei Jezus: ‘Geef het aan mij’. Waarom zei Hij dit? Omdat Hij wist dat Hij er meer van kon maken. Geef dus wat je hebt aan Hem en wees vervuld van dankbaarheid. Je zult versteld staan van waar Hij toe in staat is!

Meer over de boodschap ‘Gods hart als Redder’ kun je hier beluisteren.